Skip to main content

Mediul de business românesc este necesar să se orienteze către economia circulară, către o zonă de energii curate pentru a dezvolta afaceri sustenabile și a beneficia de finanțare la un nivel optim. În aceste condiții, ai șansa să înveți cum să dezvolți proiecte de dezvoltare sustenabilă, urmând cursurile Digital HR.

FMI estima recent, într-un raport, că există, în prezent, mai mult de 1.500 de fonduri de investiții cu un „mandat explicit de sustenabilitate”, care au active de aproape 600 miliarde de dolari, în creștere de la aproximativ 200 de miliarde de dolari, în 2010.

Altfel spus, dacă firmele românești își doresc să obțină, în următorii ani, finanțări semnificative, la costuri reduse, focusul trebui să fie pe astfel de proiecte sustenabile. Este o soluție optimă, mai ales că accesul firmelor românești la finanțare, prin mecanismele bancare clasice, este greoi, birocratic și extrem de costisitor comparativ cu alte țări. Alternativa oferită de acest nou trend în finanțarea business-ului poate fi o oportunitate de neratat.

Evan Papageorgiou, unul dintre autorii Raportului FMI și director adjunct în Departamentul de piață de capital al FMI, declara, de altfel, că „conștientizarea investițiilor durabile a crescut în ultimii ani, la fel și opțiunile oferite investitorilor”. El a dat ca exemplu „obligațiunile verzi”, destinate să finanțeze proiecte de combatere a schimbărilor climatice sau de protejare a mediului.

În esență, asistăm la o schimbare în strategiile de investiții responsabile.Dacă acum 10 ani, investitorii făceau investiții durabile, în principal, excluzând din portofoliile lor companii sau sectoare cum ar fi tutunul sau jocurile de noroc, în prezent, investitorii alocă din ce în ce mai mulți bani companiilor cu rezultate bune pe probleme de mediu, eficiență energetică sau sociale.

Potrivit Comisiei Europene, nivelurile actuale de investiții nu sunt suficiente pentru a promova un sistem economic sustenabil din punct de vedere ecologic, care să combată schimbările climatice și epuizarea resurselor.

Pentru a finanța investițiile suplimentare în valoare de 180 de miliarde EUR necesare pentru a îndeplini obiectivele asumate de UE pentru anul 2030 prin Acordul de la Paris, trebuie ca mai multe fluxuri de capital privat să fie orientate către investiții sustenabile.

Taxonomia investițiilor durabile, gândită cu scopul de a facilita investițiile sustenabile, compatibile cu o economie neutră din punct de vedere al impactului altfel negativ asupra climei și a mediului înconjurător, creează un ‘gold standard’ al investițiilor în proiecte inovatoare menite să ajute accelerarea tranziției către o economie cu zero emisii de carbon până în 2050. Este o schemă voluntară, care să ghideze capitalul către investiții pe termen lung în Uniunea Europeană, nu o obligativitate.

Ce pot face antreprenorii? În primul rând, trebuie să își revizuiască afacerea din perspectiva sustenabilității (ESG), pe toți cei trei pilonii – pe zona de amprentă de carbon (Environment), în zona de impact pe care îl are compania la nivel de societate (Social) și partea de guvernanță corporativă (Governance).

Al doilea lucru important este să se informeze privind legislația europeană aplicabilă domeniului său de activitate. Nu în ultimul rând, să dezvolte colaborarea cu parteneri, inclusiv cei financiar-bancari, preocupați de creșterea sustenabilității.

Potrivit unui studiu ING realizat în colaborare cu compania Longitude (parte a grupului Financial Times), 72% dintre investitori au un apetit mai mare pentru portofolii de proiecte verzi și vor mai multă transparență din partea companiilor cu privire la obiectivele lor de sustenabilitate în contextul post-pandemic. Totodată, aproape 60% din marile companii susțin că își accelerează tranziția către o economie verde.

Ca urmare a pandemiei, 57% dintre companii și-au intensificat planurile de transformare sustenabilă. Investitorii instituționali se așteaptă să vadă mai multe proiecte ambițioase din partea companiilor, precum și date cantitative și indicatori de performanță clari pentru măsurarea obiectivelor de sustenabilitate ale acestora.

Dacă vrei să înveți cum să aplici tehnologiile sustenabile, să devii un specialist în domeniu, te invităm să urmezi cursurile Digital HR.

DETALII DESPRE PLATFORMĂ

 

Platforma Digital HR este dezvoltată de Best Smart Consulting SRL, Best Smart Digital SRL, Digital Twin SRL și Euragro Tabacco SRL.

Programul vizează activități de consiliere profesională și tutorat în vederea încurajării participării la FPC, evaluării personalității și dezvoltării abilităților și încrederii în sine, stabilirii unui plan individual de formare profesională pentru creșterea nivelului de competențe și stabilirii unui traseu de dezvoltare a carierei.

Obiectivele proiectului DIGITAL HR MySMIS 134965 vizează cresterea angajabilității, a adaptabilității pe piața muncii și a veniturilor pentru persoanele care dețin calificări suplimentare, comparativcu restul populației, dobândirea de cunostinte si deprinderi tehnice relevante pentru domeniul productiei, dobandirea de cunostinte in domeniul vanzarilor, dobandirea de cunostinte in elaborarea unui plan de afaceri, adaugarea unui cod CAEN ca urmare a absolvirii cursului a urmare a participarii la sesiunile de consiliere profesionala si tutorat: realizarea importantei pentru cariera a participarii la programe de FPC, cresterea cunostintelor in legatura cu oportunitatile de participare la FPC, realizarea unui plan de dezvoltare in cariera, consolidarea traseului profesional.

În cadrul proiectului se va pune accent pe respectarea prevederilor legale referitoare la
principiul orizontal egalitatea de sanse/nediscriminare/egalitate intre femei si barbati.

Acest lucru va fi realizat prin introducerea de prevederi referitoare la principiul nediscriminarii/egalitatii de sanse/egalitatii intre femei si barbati in metodologia de selectie a grupului tinta si prin respectarea acestora in cadrul procesului de selectie, precum si in toate etapele in care este inclus grupul tinta. De asemenea, acest principiu se va regasi in toate metodologiile din proiect, cu scopul respectarii acestuia inclusiv in cadrul echipei de proiect.

Digital HR este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman  2014-2020. (Contract de finanțare nr. POCU/726/6/12/134965). Proiectul se va derula pe perioada a 22 de luni și va include o campanie de informare și conștientizare referitoare la importanța participării la FPC.

Detalii suplimentare despre proiect și înscriere pot fi consultate pe pagina proiectului: https://digitalhr.ro/

Datele de contact:

Email: contact@digitalhr.ro

Mobil: 0722531496