În data de 26 ianuarie 2024 a avut loc prima ședința a Consiliului Național al Înteprinderilor Private Mici și Mijlocii din România pe acest an, cu invitați cheie Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea și Robert-Marius Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului României.
În timpul discursului său, ministrul Radu Oprea a evidențiat, printre altele, următoarele aspecte:
- A confirmat angajamentul pentru continuarea programului de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, inițiat în colaborare cu CNIPMMR, cunoscut sub numele de START UP NATION, program care a demonstrat eficacitate și a generat rezultate remarcabile.
- A anunțat reluarea programului FEMEIA ANTREPRENOR, axat pe facilitarea mobilității femeilor pe piața forței de muncă și dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale acestora.
Cele două programe, „Start-Up Nation” și „Femeia Antreprenor” sunt importante din mai multe motive:
Contribuie la Stimularea antreprenoriatului: Ambele programe contribuie la stimularea și susținerea mediului de afaceri prin acordarea de fonduri și resurse pentru start-up-uri. „Start-Up Nation” se concentrează pe sprijinirea afacerilor noi, în timp ce „Femeia Antreprenor” se axează pe susținerea femeilor în domeniul antreprenoriatului.
Creșterea economică: Prin promovarea și facilitarea dezvoltării afacerilor, aceste programe contribuie la creșterea economică a țării. Start-up-urile aduc inovație, locuri de muncă și pot avea un impact pozitiv asupra PIB-ului.
Diversificarea economiei: Susținerea start-up-urilor și a antreprenorilor contribuie la diversificarea economiei prin introducerea de noi idei, tehnologii și sectoare de activitate.
Includerea femeilor în antreprenoriat: Programul „Femeia Antreprenor” are un accent special pe sprijinirea femeilor în lumea afacerilor. Promovarea egalității de gen în antreprenoriat aduce beneficii sociale și economice, precum și contribui la construirea unei societăți echitabile.
Creearea de locuri de muncă: Dezvoltarea de afaceri noi favorizează crearea de locuri de muncă, contribuind la reducerea șomajului și la îmbunătățirea nivelului de trai al comunităților.
Favorizarea inovației: Start-up-urile sunt adesea asociate cu inovația și cu gândirea creativă. Prin susținerea acestor inițiative, se încurajează dezvoltarea de produse și servicii inovatoare.
Îmbunătățirea competitivității pe plan internațional: Un sector antreprenorial dinamic și inovator face ca o țară să fie mai competitivă pe piața internațională.
Sustenabilitatea economică pe termen lung: Promovarea unui ecosistem sănătos al afacerilor contribuie la o dezvoltare economică sustenabilă pe termen lung, înlocuind dependența de sectoarele tradiționale și vulnerabile.
Lansat inaugural în 2017, programul „Start-Up Nation” a reprezentat cea mai amplă inițiativă națională în domeniul start-up-urilor din România. Rezultatele sale impresionante au inclus demararea a peste 17.300 de afaceri și crearea a peste 64.000 de locuri de muncă. Într-un interval de monitorizare de doar doi ani, companiile beneficiare ale finanțării au proiectat să genereze, prin intermediul taxelor și impozitelor aferente salariilor sau profitului, o sumă echivalentă cu cel puțin de două ori valoarea finanțării primite către bugetul de stat.
Prin intermediul programului Start-up Nation România, antreprenorii pot beneficia de granturi pentru firmele nou înființate, în condițiile prevăzute în procedura de implementare. Cererile sunt finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții:
- Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului;
- Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.
- Programul este derulat exlusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro.
Programul „Femeia Antreprenor” a fost lansat în 2022 şi se va desfăşura pe parcursul a cinci ani, scopul principal fiind promovarea egalităţii economice de gen.
Unul dintre criteriile de eligibilitate de importanță majoră presupune, evident, ca în structura companiei să existe cel puțin un asociat de gen feminin, deținând minimum 50% din acțiuni.
Fondurile alocate în cadrul acestei inițiative pot fi utilizate pentru achiziționarea de echipamente tehnologice, mijloace de transport necesare desfășurării activității, spații de lucru sau pentru furnizarea de servicii. De asemenea, în mod similar cu programul Start-Up Nation, acest program include și un voucher de digitalizare, conceput pentru a acoperi costurile legate de achiziționarea echipamentelor IT, produselor software sau pentru dezvoltarea site-ului companie
În concluzie, aceste programe pot aduce beneficii semnificative atât la nivel economic, cât și social, contribuind la creșterea și dezvoltarea unei societăți în multiple moduri.
Dacă vrei să afli mai multe informații, date concrete despre aceste apeluri sau vrei să adresezi o întrebare, te invit să te înscrii la formularul de mai jos.