În acest ghid ofer câteva sfaturi cu privire la fonduri europene nerambursabile, explicând cum să accesezi diferitele tipuri de finanțare disponibile.
Putem împărți finanțarea europeană în două mari grupuri:
- „Fonduri directe”, care sunt emise, gestionate și controlate direct de Comisia Europeană- detalii aici
- „Fonduri indirecte”, care sunt emise, gestionate și controlate de autoritățile naționale și regionale (Autoritățile de Management), conform orientărilor strategice fundamentale ale Uniunii Europene. – detalii aici.
Ce sunt fondurile directe?
Printre fondurile directe disponibile se numără diverse „Programe europene” cunoscute prin acronime, precum Orizont 2020, COSME, Europa Creativă și Erasmus+. Aceste programe au ca scop finanțarea proiectelor în diferite sectoare, cum ar fi mediul, cercetarea și dezvoltarea tehnologică, inovația, cultură și formarea, printre altele.
În plus, companiile europene de orice dimensiune și din orice sector au posibilitatea de a accesa împrumuturi, microfinanțare, garanții și capital de risc. Pentru acest tip de finanțare, decizia este luată de instituțiile financiare locale (adică bănci, investitori de capital de risc sau business angels) și este susținută de granturi UE.
Ce sunt fondurile indirecte?
Fondurile indirecte sunt cele administrate de autoritățile de management naționale și regionale, printre care se regăsesc Fondurile Structurale și de Investiții Europene (ESIF), care urmăresc reducerea diferențelor de dezvoltare ale diferitelor regiuni europene.
Fondurile indirecte sunt compuse în principal din fonduri structurale și de investiții. In general, noi ca si consultanti, aici cautam oportunitati de finantare din fonduri europene.
Ce fonduri sunt potrivite pentru proiectul meu?
Principala întrebare este cum să găsești cel mai potrivit fond pentru realizarea proiectului tău. Răspunsul nu este atât de simplu!
De fapt factorii care trebuie luați în considerare sunt diferiți și trebuie analizați în diferite momente ale proiectului.
Verificați eligibilitatea
Eligibilitatea este crucială dacă doriți să obțineți fonduri europene. Când căutați apeluri de propuneri, acesta este primul lucru de verificat. Aceasta constă în identificarea cererilor de propuneri care ar putea fi interesante pentru un proiect dat, după mai multe criterii:
- Ce finanțează fondul (servicii, infrastructuri, studii, proiecte de cercetare…)
- Nevoile proiectului (ce activitati se finanteaza, care este grupul tinta, care cheltuieli vor trebui cofinanțate si cu ce procent?)
- Locația proiectului (unele fonduri finanțează doar proiecte situate intr-o anumita regiune- România este împartita in 8 regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est )
- Beneficiarul finanțării (Cine este beneficiarul in ghidul apelului: asociație, companie, IMM, autorități locale, municipalități etc.)
Este esențială citirea atentă obiectivului programului, durata, bugetul, domeniile de acțiune care pot fi finanțate și destinatarii finanțării.
Cititi in detaliu apelul de proiect, care conține informații despre bugetul disponibil, durata proiectului, criteriile de eligibilitate și selecție, precum și termenul limită de depunere a cererilor.
Instrumente utile în identificarea fondurilor europene
Site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, secțiunea programe, subsecțiunea 2021-2027 oferă constant ghiduri- atât în consultare cât și definitive care pot răspunde diverselor nevoi de finanțare din fonduri comunitare.
In plus, pe site-ul https://oportunitati-ue.gov.ro/apeluri Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene asigură un punct unic de acces pentru beneficiari, platforma fiind un integrator de date privind oportunitățile de finanțare, europene și naționale, împreună cu oportunități de networking și parteneriat.
Mai prietenos si la obiect, site-ul https://www.vreauproiect.ro identifică, evaluează și optimizează șansele tale de succes în accesarea fondurilor.
Identificarea fondurilor europene necesită așadar muncă reală pentru identificarea nevoilor proiectului, dar și o anumită cunoaștere a fondurilor existente. Identificarea fondului este primul pas în obținerea finanțării europene. Este indicat să apelați la profesioniști care va pot ajuta cu scrierea cererii de finantare dar și cu monitorizarea și managementul proiectului, deoarece odată obținut, grantul este controlat prin raportări. Documentele trebuie trimise Autorității de Management pe toată durata de viață a proiectului (fișe de salariu, facturi etc.). Utilizarea profesioniștilor va face astfel posibilă asigurarea securității maxime în cazul unui audit.