Skip to main content
search
0

Conform site-ului Comisiei Europene, toți cetățenii UE pot accesa fonduri europene nerambursabile. Uniunea Europeană are diverse programe de finanțare la care poți aplica, în funcție de natura afacerii tale sau de proiectul pe care vrei să-l implementezi. Oportunitățile de finanțare sunt, de asemenea, disponibile prin programe care vor fi implementate direct de statele membre, cum ar fi Facilitatea pentru redresare și reziliență sau Fondul pentru tranziție justă. Înainte de a aplica pentru finanțare, consultă întotdeauna instrucțiunile apelurilor de proiecte pentru a vedea dacă ești eligibil. Ce este un apel de proiecte? Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene definiția este:

Apelul este o linie de finanțare deschisă, în cadrul căreia pot fi depuse proiecte în vederea obținerii finanțării europene, cu tipuri de beneficiari/beneficiari, alocare și durată clar identificate, și care corespunde unei priorități de investiții stabilite la nivelul programului operațional.

Tineri

Bugetul UE include programe specifice pentru a ajuta tinerii să dobândească experiență profesională sau să studieze în străinătate. Alte programe vizează combaterea șomajului în rândul tinerilor.

În general, aceste programe sunt deschise pentru:

  • tineri (cu vârsta cuprinsă între 13 și 38 de ani)
  • organizatii de tineret
  • alţi operatori care lucrează cu tineri.

Criteriile specifice pot fi găsite în cererile individuale de propuneri.

Cercetătorii

Principalul program UE de finanțare pentru cercetare este Orizont Europa, succesorul Orizont 2020. Atât organizațiile, cât și persoanele fizice pot solicita finanțare pentru proiecte de cercetare în numeroase domenii.

Agricultorii

Dacă sunteți agricultor sau administrați terenuri, puteți încerca să obțineți plăți directe în cadrul politicii agricole comune. Pentru a putea beneficia de finanțare, trebuie să respecți anumite cerințe legate de sănătatea publică, sănătatea animalelor și a plantelor, mediu și bunăstarea animalelor. Fondurile se acordă prin intermediul autorităților competente din țară.

Întreprinderile

Există diferite forme de finanțare UE pentru toate tipurile de companii, indiferent de mărime și de sectorul în care activează, inclusiv antreprenori, startup-uri, microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii și întreprinderi mai mari.

În fiecare an, UE sprijină peste 200 000 de întreprinderi.

Programele Uniunii Europene se concentrează în mod special pe microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), definite astfel:

  • Microîntreprindere: o afacere cu mai puțin de 10 angajați, cu o cifră de afaceri anuală sau un bilanț anual care nu depășește 2 milioane EUR.
  • Întreprindere mică: o afacere cu mai puțin de 50 angajați, cu o cifră de afaceri anuală sau un bilanț anual care nu depășește 10 milioane EUR.
  • Întreprindere mijlocie: o afacere cu mai puțin de 250 angajați, cu o cifră de afaceri anuală care nu depășește 50 milioane EUR sau un bilanț anual care nu depășește 43 milioane EUR

Organismele publice: orașele și regiunile

Organismele publice locale, regionale sau naționale au la dispoziție o gamă largă de opțiuni pentru a obține finanțare europeană, de la investiții pentru dezvoltarea capacității și eficienței instituționale până la sprijin pentru proiecte locale de infrastructură.

Studiu Practic: Obținerea de Stimulente și Fonduri Europene Nerambursabile: Cele 11 greșeli pe Care un IMM Trebuie să le Evite

Fondurile nerambursabile reprezintă o mare oportunitate pentru companii, în special pentru cele care se află în dificultate financiară sau care doresc să investească în proiecte inovatoare. Cu toate acestea, multe companii fac greșeli comune atunci când încearcă să acceseze finanțare, reducându-și șansele de succes. În continuare, vom explora 11 cele mai frecvente greșeli pe care companiile le fac atunci când încearcă să acceseze stimulente și granturi . Citiți mai departe pentru a afla care sunt acestea și cum să le evitați.

Nu Studiază Suficient de Atent Programele de Finanțare Disponibile

Prima greșeală comună făcută de companii atunci când doresc să obțină finanțare europeană nerambursabilă este că nu fac cercetări adecvate asupra programelor de finanțare disponibile. De fapt, sunt multe companii care nici măcar nu cunosc existența programelor și deci fac căutări superficiale, nu le identifică pe cele corecte sau nu înțeleg cerințele pentru a le accesa. Este important să faceți o căutare completă pentru a găsi programele de finanțare, stimulentele și contribuțiile nerambursabile cele mai potrivite nevoilor companiei dumneavoastră.

Nu Respectă Cerințele

Care este greșeala numărul doi? Nerespectarea cerințelor de accesare la programe de finanțare. Multe programe au cerințe specifice, cum ar fi dimensiunea companiei sau necesită apartenența la o anumită industrie. Unele granturi nerambursabile finanțează doar anumite proiecte sau companii care au un anumit procent de angajați tineri sau femei, sau implică niște categorii sociale defavorizate.

Se întâmplă ca, din cauza descrierilor în limbaj birocratic, cerințele să nu fie tocmai clare sau să nu acordați suficientă atenție și să decideți oricum să trimiteți cererea. Totuși, dacă afacerea ta nu îndeplinește cerințele, aplicarea oricum este doar o pierdere de timp, pentru că nu vei avea nicio șansă să obții finanțare. În caz de îndoieli, este întotdeauna mai bine să ceri sprijinul unui profesionist în finanțare subvenționată.

Depun Uneri Cereri Incomplete

O altă eroare frecventă este trimiterea unei cereri de finanțare incomplete sau neclare. Cererile de accesare a finanțării necesită multe informații și documentație elaborată. De exemplu poate fi necesară atașarea facturilor de cheltuieli eligibile efectuate, evaluări, fișe de calcul, declarații specifice, diverse formulare și așa mai departe. Este important să prezinți tot ceea ce se solicită, altfel ești exclus automat de la posibilitatea de a accesa contribuția.

Lipsa Unui Plan de Afaceri Detaliat

Un plan de afaceri detaliat este vital pentru a avea acces la beneficii, stimulente și contribuții nerambursabile. Planul trebuie să descrie în detaliu afacerea, piața țintă, concurența și planul de dezvoltare pe termen lung.

Scopul planului de afaceri este de a descrie un proiect de afaceri, intrând în detaliu despre modul în care doriți să transformați proiectul într-o activitate sau o companie reală, care furnizează produse, servicii și creează profit.

Nu Demonstrează Valoarea Proiectului

Apelurile de proiecte prin care sunt alocate împrumuturi subvenționate și contribuții nerambursabile urmăresc, in general,  finanțarea proiectelor care creează valoare și au un impact pozitiv asupra comunităților și economiei. Prin urmare, este important să demonstrezi modul în care proiectul tău de afaceri va crea valoare și ce beneficii va aduce.

De exemplu, recent interesul s-a concentrat asupra impactului ecologic al companiilor sau asupra ocupării forței de muncă.

Lipsa Unui Plan Financiar Solid

O altă greșeală frecventă este eșecul de a prezenta un plan financiar solid. Cererile de finanțare necesită întotdeauna un plan financiar detaliat, care să demonstreze cum vor fi utilizate fondurile și cum vă așteptați să obțineți o rentabilitate a investiției.

Prin urmare, compania trebuie să stabilească un plan financiar precis și realist. În caz contrar, proiectul ar putea fi neconvingător, creând suspiciunea că acele fonduri ar putea fi utilizate în alte scopuri și cererea va fi respinsă.

Ignorarea Unui Plan de Management al Riscului

În general, apelurile caută să finanțeze proiecte cu un risc scăzut de eșec. Prin urmare, un IMM care dorește să acceseze stimulente și contribuții nerambursabile trebuie să prezinte absolut un plan detaliat de management al riscului, care să demonstreze modul în care intenționează să gestioneze riscurile asociate proiectului.

Neglijarea Nevoilor Reale ale Companiei

Fondurile nerambursabile creează entuziasm, dar pentru ca cererea de acces la un apel de proiecte să fie acceptată, nevoile companiei nu trebuie să fie denaturate. Dacă nu este nevoie reală de acele fonduri, este ușor ca proiectul să nu fie structurat într-un mod convingător și ca aplicația să pară superficială. Dacă plecăm de la apelul de proiecte și nu de la nevoile reale ale companiei, nu se vor putea raporta nevoile IMM-ului la opțiunile disponibile la momentul respectiv în materie de fonduri . În consecință, nu se va putea crea sinergia necesară între nevoile companiei și licitație, iar cererea va fi cu ușurință respinsă.

Focus-ul pe o Singură Oportunitate de Finanțare

Dacă te bazezi pe o singură sursă de finanțare, ignorând alte posibilități faci o greșeală. Există și creditul fiscal pentru bunuri de capital care poate da o mână de ajutor IMM-ului tău. Și poate fi combinat cu alte facilități.

Managementul Defectuos al Timpului

Văzută și ca o eroare de superficialitate, este,  poate, cea mai frecventă dintre toate cele văzute până acum. Această greșeală este în strânsă corelare cu prima- lipsa unui studiu adecvat al cerințelor cărora trebuie să le răspunzi când dorești să accesezi fonduri europene

Adesea, companiile încep să caute finanțare, stimulente și beneficii atunci când au deja nevoie. De exemplu, își dau seama că trebuie să aducă mașinile la standarde, dar nu au fondurile pentru a face acest lucru. Așadar, încearcă să verifice posibilitatea obținerii unui stimulent, dar descoperă că fereastra de depunere a cererii însoțite de toată documentația expiră 24 de ore mai târziu. Lipsa de planificare provoacă o cursă contra cronometru, care de multe ori are ca rezultat o cerere de finanțare pripită și incompletă. Rezultat? Cerere respinsă.

Acest lucru se întâmplă și pentru că există atât de multe posibilități de finanțare și compania, singură, nu poate monitoriza toate programele regionale, naționale și europene pentru care ar putea aplica, planificând totul din timp și fără grabă. Și aici ne conectăm la ultima greșeală…

Nu Apelează la Consultanți Specializați în Finanțare Subvenționată

Ultima greșeală pe care o intalnim la companiile care nu pot obține acel fond nerambursabil sau acel împrumut subvenționat este: ignorarea posibilității de a apela la consultanți specializați în obținerea de finanțare subvenționată din fonduri europene.

Există încă mulți antreprenori care:

  1. Caută în mod independent apeluri online fără a avea cunoștințele și instrumentele necesare pentru a identifica oportunitățile și problemele critice;
  2. Se bazează pe contabili autorizați, care sunt profesioniști în domeniul fiscal dar nu au abilitățile necesare pentru a completa corect cererile de ajutor financiar;
  3. Apelează la firme de consultanță experte într-un singur domeniu sau într-un singur tip de concesiune.

Cu acest articol sperăm că ai înțeles care sunt cele mai comune greșeli ce duc la refuzul unei cereri de finanțare din fonduri europene dar si că dacă vrei să eviți birocrația și confuzia  este indicat să te bazezi pe consultanți experți în domeniu.

Nu este posibil ca un antreprenor să fie la curent cu toate apelurile de proiecte și stimulentele care sunt emise. Antreprenorul mai are multe de gândit și nu are timp material pentru a efectua toate cercetările necesare. Mai mult, sunt necesare instrumente, abilități și cunoștințe specifice pentru a identifica toate oportunitățile utile companiei, pentru a descifra limbajul birocratic și a organiza munca pentru a scrie corect  documentația necesară, care variază de la apel la apel.

Din acest motiv este întotdeauna recomandat să te bazezi pe o companie de consultanță care este complet specializată în finanțare subvenționată și, prin urmare:

  1. Poate direcționa compania către mai multe opțiuni de finanțare;
  2. Are abilitățile pentru fiecare tip de apel;
  3. Este conștientă de posibilitățile de cumulare;
  4. Stăpânește procedurile necesare pentru a crea corect documentele și a depune cererea fără erori.

Noi, cei de la BEST SMART , suntem experți în finanțare subvenționată din fonduri europene și sprijinim zilnic IMM-uri dar și instituții publice sau ONG-uri pentru a obține stimulente și contribuții nerambursabile.

De asemenea dorim să împărtășim din experiența noastră, pe larg, în cadrul unui curs complet, care te ajută să identifici oportunități de finanțare dar și să implementezi, printr-un management de proiect strategic, afaceri vizionare. Mai multe detalii aici.

Dorești mai multe informații? Contactează-ne pentru consultanță gratuită.

 

 

Close Menu