Skip to main content

Afacerile din agricultura, piscicultura, creșterea animalelor și prelucrarea hranei se anunță a fi, în următorii ani, unul dintre cele mai spectaculoase business-uri din România. Experții Digital HR estimează că, pe fondul dezvoltării lanțurilor de producție și creșterii vânzărilor la nivel local și internațional, înființarea unui start-up în domeniu poate aduce antreprenorilor un business cu potențial uriaș în viitor.

Potrivit estimărilor din piață, în acest moment în sectorul agricol activează 160.000 de firme din acest sector. Sectorul a crescut semnificativ în ultimii ani pe fondul creșterii puterii de cumpărare și a diversificării obiceiurilor de consum.

Dacă în business-ul din orașe cuvântul de ordine a fost munca de acasă, în afacerile din agricultură, piscicultură, creșterea animalelor și alimentație tehnologizarea proceselor s-a aflat în prim plan. Indisponibilitatea forței de muncă, schimbările climatice și presiunea enormă pe preț au determinat numeroase companii din aceste sectoare să conceapă planuri de investiții în automatizarea și digitalizarea proceselor.

 Potrivit experților, de la cultivarea plantelor la creșterea animalelor și prelucrarea produselor agricole și animale, tehnologia și-a făcut loc în toate lanțurile de producție.

 Eficientizarea cultivării cu tractoare monitorizate prin GPS, monitorizarea creșterii plantelor prin satelit, eficientizarea consumurilor de resurse pentru creșterea animalelor, astfel de exemple sunt tot mai des întâlnite și în România, un semn că investitorii privesc cu încredere spre viitor.

Digitalizarea și robotizarea vor include întregul lanț de producție, de la sămânță la recoltare și prelucrarea în scop alimentar.

Noile tehnologii se vor regăsi și în fermele de animale, urmând ca personalul uman să fie prezent doar în zona de asistență tehnică. Întregul proces de creștere a porcilor, vacilor, păsărilor etc. se va desfășura automatizat, prin intermediul unor roboți specializați asistați de AI și senzori.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Gent, utilajele agricole autonome, fără șofer, vor deveni realitate în orizontul următorilor 10-15 ani. Suprafețele agricole vor fi cultivate și recoltate de mașini robotizate coordonate prin satelit și comunicații mobile cu ajutorul unor aplicații și programe software cu AI (inteligență artificială).

Potrivit experților, doar prin digitalizare și robotizare, agricultura viitorului va fi capabilă să hrănească 9,6 miliarde de oameni în 2050.

Planul de afaceri, esențial

,,Dacă vrei să îți deschizi o micro-fermă, să inițiezi un business în prelucrare sau în distribuție, primul și cel mai important lucru este să analizezi dinamica pieței, să îți evaluezi potențialul și să te gândești dacă ai sursele financiare și logistice necesare’’, afirmă experții de la Digital HR.

,,Să învățăm din exemplul Isreaelului, o țară fără resurse naturale care a adoptat cele mai noi tehnologii în materie de agricultură și a devenit, în câțiva ani, un exportator de produse agricole. Să sperăm că viitorul va aduce bani și pentru start-up-urile din zona agricolă, pentru dezvoltarea lanțurilor de depozitare, prelucrare și vânzare a produselor vegetale și animale din România’’, afirmă experții.

Potrivit datelor statistice, deși suntem în top 5 la nivel european ca suprafața arabilă, după Franța, Spania, Germania și Polonia (7,2% din suprafața agricolă utilizată în spațiul european este în România), valoarea adăugată brută a agriculturii e de numai 3,8% din PIB. Media europeană este de 4,6%.

,,Dacă ai între 25 și 65 de ani, ești angajat sau PFA și vrei să îți deschizi un business în acest domeniu, este esențial să înveți cum să faci un plan de afaceri, cum să îți găsești finanțare. Iar aici intervin experții noștri, care te pot învăța elementele esențiale în cadrul cursurilor Digital HR, cursuri gratuite finanțate de Uniunea Europeană și care îți permit să poți învăța de oriunde și oricum. Asta pentru că toate cursurile Digital HR le poți urma de pe laptop sau telefon, de acasă sau de oriunde. Nu ai un program anume. Depinde doar de tine cât de repede asimilezi informația’’, afirmă experții.

Platforma Digital HR, dezvoltată de patru companii cu mare experiență în domeniul economic, îți propune o gamă variată de cursuri, în domenii precum Securitate Cibernetică Industrială, Tranziția la Industry 4.0, Dezvoltarea digitală a
Produselor, Fabricația digitală a Produselor, Marketing, Vânzări, Finanțarea Afacerii și Elaborarea planului de afaceri.

Ca să participi, trebuie să îți alegi cursul dorit și să soliciți înscrierea, completând formularul de pe site. Trebuie să ții cont de faptul că locurile sunt limitate și că admiterea se va face în ordinea înscrierii.

Odată înscris la curs, vei primi toate detaliile de participare și vei putea începe să înveți online cum să te pregătești pentru viitor. Cursurile Digital HR beneficiază de o metodă de e-learning de ultimă oră, cu exemple concrete, cursuri video și evaluare digitală, cu informații ușor de asimilat.

Programul vizează activități de consiliere profesională și tutorat în vederea încurajării participării la FPC, evaluării personalității și dezvoltării abilităților și încrederii în sine, stabilirii unui plan individual de formare profesională pentru creșterea nivelului de competențe și stabilirii unui traseu de dezvoltare a carierei.

Obiectivele proiectului DIGITAL HR MySMIS 134965 vizează cresterea angajabilității, a adaptabilității pe piața muncii și a veniturilor pentru persoanele care dețin calificări suplimentare, comparativcu restul populației, dobândirea de cunostinte si deprinderi tehnice relevante pentru domeniul productiei, dobandirea de cunostinte in domeniul vanzarilor, dobandirea de cunostinte in elaborarea unui plan de afaceri, adaugarea unui cod CAEN ca urmare a absolvirii cursului a urmare a participarii la sesiunile de consiliere profesionala si tutorat: realizarea importantei pentru cariera a participarii la programe de FPC, cresterea cunostintelor in legatura cu oportunitatile de participare la FPC, realizarea unui plan de dezvoltare in cariera, consolidarea traseului profesional.

În cadrul proiectului se va pune accent pe respectarea prevederilor legale referitoare la
principiul orizontal egalitatea de sanse/nediscriminare/egalitate intre femei si barbati.

Acest lucru va fi realizat prin introducerea de prevederi referitoare la principiul nediscriminarii/egalitatii de sanse/egalitatii intre femei si barbati in metodologia de selectie a grupului tinta si prin respectarea acestora in cadrul procesului de selectie, precum si in toate etapele in care este inclus grupul tinta. De asemenea, acest principiu se va regasi in toate metodologiile din proiect, cu scopul respectarii acestuia inclusiv in cadrul echipei de proiect.

Digital HR este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman  2014-2020. (Contract de finanțare nr. POCU/726/6/12/134965). Proiectul se va derula pe perioada a 22 de luni și va include o campanie de informare și conștientizare referitoare la importanța participării la FPC.