Skip to main content
search
0

8 din 10 tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani consideră că absolvirea şcolii nu e de ajuns pentru a-şi găsi un loc de muncă, majoritatea absolvenţilor fiind doar „şomeri cu diplomă”, potrivit unui studiu realizat de Frames, la comanda Best Smart Consulting.

Barometrul ,,Tinerii si locurile de muncă. Ce îşi doresc, unde vor să lucreze’ a fost realizat de compania de consultanţă Frames, la comanda Best Smart Consulting, în perioada 25 ianuarie – 1 februarie.   Şcoala românească scoate şomeri cu diploma, pe bandă rulantă. O realitate crudă, care afectează sute de mii de tineri.   Dacă înainte de criza COVID, mulţi dintre ei, după ce terminau şcoala, îşi găseau rapid un prim loc de muncă în special în HORECA, servicii, construcţii, retail, participau la stagii de pregătire în companii sau porneau pe calea antreprenoriatului, în prezent oportunităţile în marea lor majoritate au dispărut, iar opţiunile de angajare le poţi număra pe degete.

Potrivit rezultatelor barometrului „Tinerii si locurile de muncă. Ce îşi doresc, unde vor să lucreze”, 78,9% dintre respondenţi sunt în căutarea unui loc de muncă sigur, cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi numai 16% mai sunt dispuşi să lucreze pe forme de colaborare, care să le permită opţiuni multiple.

ŞCOALA NU E DE AJUNS   Ca să îşi găsească un loc de muncă, şcoala nu mai e de ajuns, este concluzia a 80,3% dintre cei chestionaţi. 77,6% consideră că, pentru a reuşi să îşi găsească un job mai bun, au nevoie de un training, de un curs de specializare.   46,1% consideră că cea mai bună formă de pregătire este una mixtă ( online/offline), 39,5% ar participa la un training în mediul virtual şi numai 14,5% ar urma un curs de pregătire clasic, într-o sală de curs.   Întrebaţi în ce domeniu şi-ar dori să lucreze, mulţi dintre tineri au menţionat, printre altele, domeniile marketing (8,9%), evenimente (8,3%), vânzări (6,5%), turism (6,5%), IT (6%), administraţie (6%), cultural (6%).

Citeste mai mult: adev.ro/qopvyn

Close Menu