Skip to main content

Aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR-ului României crează șansa dezvoltării unui amplu program de dezvoltare de locuri de muncă. România are nevoie de angajați pregătiți pentru Industry 4.0, pentru a patra revoluție industrială. Asta înseamnă angajați specializați, cu salarii pe măsură!

A patra revoluție industrială a început deja. Industry 4.0 este o realitate, iar schimbările sunt similare celor declanșate de revoluția industrială.

Potrivit experților de la Digital HR, în noua realitate economică mondială, multe dintre joburile actuale vor dispărea în următorii 10 ani și vor apărea altele care necesită noi aptitudini.

Altfel spus, peste 10 ani, multe dintre joburile din prezent vor fi dispărute, în timp ce altele noi, focusate pe creativitate și servicii de suport, vor fi lansate atât în mediul privat cât și în sectorul public.

Economia, în 2030, va fi conectată la tehnologie, la internetul 6G, la serviciile cloud. Asta va însemna că angajații vor trebui să știe să folosească calculatorul, aplicațiile de lucru, să efectueze diferite operațiuni folosindu-se de inteligența artificială.

Este pregătită România pentru acest șoc tehnlogic? Are angajații specializați în dezvoltarea noilor business-uri?

PREA PUȚINI ANGAJAȚI SPECIALIZAȚI

În anul 2019, nu mai puțin de 43% dintre românii cu vârste între 16-74 de ani aveau competențe digitale reduse, clasând România pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, urmată de Bulgaria (38%). La capitolul persoane cu abilități digitale superioare, datele arată că doar 10% din populație stăpânește asemenea competențe.

La testele PISA din 2018, România a fost singura țară din UE care a susținut testele pentru elevii de 15 ani pe hârtie, cu pixul. Proba de competențe digitale la Bacalaureat se susține doar 15 minute pe calculator, în timp ce 75 de minute se dă pe foaie, cu pixul.

În 2016, economia digitală, în România, reprezenta 6,9% din PIB, echivalentul a 12 miliarde de euro, peste media CEE de 6.5%. Pe fondul dezvoltării economiei, afacerile din sectorul tehnologic românesc au avansat semnificativ, de la 26 miliarde de lei în 2010 la 52 miliarde lei în 2019.

Economia digitală ar putea reprezenta, în 2030, cel puțin 20 % din PIB, cu un plus de aproximativ 50 de miliarde de euro la Produsul Intern Brut.

CÂTE JOBURI POT FI CREATE

Potrivit experților de la Digital HR, prin intermediul PNRR, România poate să creeze peste 1 milion de locuri noi de muncă în România până în 2030.

De la analiști de date, capabili să interpreteze informațiile, să le folosească pentru creșterea productivității și performanței companiei, la manager de sistem AI, capabili să planifice, să bugeteze și să gestioneze talentele, resursele și operațiunile companiilor, toate companiile vor avea nevoie de astfel de joburi.

Dincolo de gestiunea datelor, economia viitorului va avea nevoie de specialiști în tehnologie, în dezvoltarea de software și suport – de la ingineri specializați în proiectarea, dezvoltarea și testarea tehnologiilor avansate de fabricație, la angajați specializați în monitorizarea aspectelor electrice ale sistemelor și  specialiști în monitorizarea și optimizarea proceselor industriale, reducerea blocajelor, eliminarea deșeurilor, creșterea randamentului și maximizarea eficienței.

Specialiști în analiza de date, ingineri, dezvoltatori de aplicații și interfațe, supraveghetori de calitate. Cele mai multe asemenea joburi sunt specializate. Potrivit experților, dincolo de meseriile oarecum tehnice, economia românească va avea nevoie, peste 10 ani, de tot mai mulți oameni creativi.

CE ESTE DIGITAL HR?

Potrivit experților, a devenit absolut necesar să urmezi cursuri de pregătire pentru economia viitorului.

Digital HR reprezintă o platformă web de e-learning unde ai acces la o serie de cursuri gratuite, despre Securitate Cibernetică Industrială, Tranziția la Industry 4.0, Dezvoltarea digitală a Produselor, Fabricația digitală a Produselor, Marketing, Vânzări, Finanțarea Afacerii și Elaborarea planului de afaceri.

Trebuie să te grăbești pentru că, în programul finanțat de Uniunea Europeană, vor fi pregătiți un număr de 652 de angajați. Dacă vrei să fi printre ei, intră acum pe www.digitalhr.ro