Lumea se schimbă, în jurul nostru, cu o viteză tot mai mare. Economia se digitalizează, roboții sunt adoptați pe scară largă de tot mai multe companii, joburile clasice, cele care necesită forță umană brută, încep să dispară. O analiză realizată de compania de consultanță Frames și platforma de e-learning Digital HR – un proiect finanțat de Uniunea Europeană, arată că, în prezent, doar maxim 10% din populația activă a României este pregătită pentru meseriile viitorului, pentru economia digitală. Efectul? Mulți dintre români riscă, în următorii ani, să își piardă locurile de muncă.
Analiști de date, software developers, specialiști Big Data, experți în digital transformations, profesioniști în digital sales si marketing online, inovation creators, supraveghetori de calitate. Sunt doar câteva dintre joburile din noul val tehnologic care, pentru mulți dintre români, reprezintă o necunoscută.
Sunt meserii bine plătite, pe care multe dintre companiile românești și internaționale le oferă și pentru care, din păcate, nu găsesc mulți candidați. De ce? Pentru că, în România, prea puțini sunt cei care se adaptează cerințelor pieței muncii.
Dincolo de dezvoltarea unor linii şi servicii automatizate, în care roboţii și platformele digitale se vor juca un rol semnificativ, perfecţionarea angajaţilor este absolut necesară. Competitivitatea economică va depinde, în mare măsură, de felul în care companiile se vor adapta la Industry 4.0, la cum își vor pregăti angajații, inclusiv de modul în care vor dezvolta mecanisme eficiente de suport.
În aceste condiții, proiectul Digital HR vine să acopere o nevoie reală din piață, să stimuleze românii să se reorienteze profesional.
CE URMĂRIM PRIN ACEST PROIECT
Sa dezvoltam noi competente pentru 652 angajati, inclusiv PFA, II si IF cu domiciliul in regiunile mai putin dezvoltate (Centru, Sud-Est, Sud Muntenia, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia) din Romania.
CINE POATE PARTICIPA
Persoanele care îndeplinesc concomitent următoarele conditii: – au domiciliul/reședința în una din regiunile mai puțin dezvoltate (Centru, Sud-Est, Sud Muntenia, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia); – sunt angajați, inclusiv persoane fizice autorizate și întreprinderi individuale în domeniul producției industriale/non-industriale sau PFA/ÎI /IF din domeniul agricol/non-agricol; – au împlinit vârsta de 25 ani – au vârsta sub 65 de ani; – nu au mai participat la un curs cu aceeași tematică, cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Dacă vrei să fi printre ei, intră acum pe www.digitalhr.ro
Digital HR este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. (Contract de finanțare nr. POCU/726/6/12/134965). Proiectul se va derula pe perioada a 22 de luni și va include o campanie de informare și conștientizare referitoare la importanța participării la FPC.
Detalii suplimentare despre proiect și înscriere pot fi consultate pe pagina proiectului: https://digitalhr.ro/
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României