În cadrul proiectului „Next Digital HR” (cod SMIS 308868), finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021–2027, cu sprijinul Uniunii Europene prin Fondul Social European Plus (FSE+), Best Smart Consulting coordonează activitatea SA6.1 Realizarea Ghidului de identificare a competențelor viitoare pentru locuri de muncă verzi și economie verde, parte a acțiunii mai ample A6 – Organizarea și derularea acțiunii de Inovare socială – identificarea de competențele viitoare pentru locuri de muncă verzi și economie verde. Organizarea de acțiuni inovatoare.
De ce avem nevoie de acest Ghid despre competențele verzi?
Schimbările climatice sunt considerate cea mai gravă amenințare la adresa sănătății și bunăstării globale din secolul XXI. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 250.000 de decese adiționale vor fi provocate anual, după anul 2030, din cauza efectelor directe ale schimbărilor climatice: malnutriție, malarie, diaree și stres termic. Grav este faptul că cele mai afectate comunități sunt și cele mai puțin responsabile de generarea acestor crize.
Acțiunea noastră se înscrie într-un efort colectiv de a anticipa competențele de care avem nevoie în viitor pentru a sprijini tranziția către o economie verde și un management de mediu mai performant. Cu alte cuvinte, identificăm ce trebuie să învățăm azi pentru a putea construi mâine o economie durabilă, incluzivă și adaptată schimbărilor de mediu, tehnologice și sociale.
Educația și formarea profesională în fața unei provocări globale
România a făcut pași importanți în direcția alinierii la politicile internaționale de dezvoltare durabilă, adoptând în ianuarie 2023 Strategia Națională privind Educația pentru Mediu și Schimbări Climatice 2023–2030. Cu toate acestea, formarea profesională a adulților în domeniul economiei verzi rămâne modest reprezentată în politicile publice actuale.
Mai mult, studiile recente, precum cel derulat de Spin360, subliniază că digitalizarea, decarbonizarea și modelele de business emergente vor afecta semnificativ forța de muncă actuală din industriile-cheie. Prin urmare, identificarea competențelor verzi nu este doar un demers educațional – ci o necesitate economică, socială și ecologică.
Ce ne propunem să facem prin SA6.1?
Subactivitatea SA6.1 vizează elaborarea unui Ghid electronic care să sprijine organizațiile – publice sau private – în procesul de anticipare, ajustare și dezvoltare a competențelor necesare pentru locurile de muncă verzi. Ghidul va fi disponibil online, pe platforma DigitalHR.ro dar si pe site-ul solicitantului bestsmart.ro, într-un format accesibil și ușor de utilizat.
În mod concret, Ghidul va:
- Identifice competențele (cunoștințe, aptitudini, abilități) necesare în domeniul energiei și managementului de mediu;
- Orienta actorii implicați în educație și ocupare (furnizori de formare, universități, angajatori, ONG-uri) către cele mai relevante cursuri și surse educaționale existente;
- Permite ajustarea competențelor în funcție de obiectivele strategice ale companiilor sau ale sectoarelor industriale;
- Contribuie la o cultură organizațională orientată către sustenabilitate și învățare continuă.
Etapele de implementare ale activității
Pentru realizarea acestui ghid, echipa de proiect – formată din Expert în competențe și locuri de muncă verzi și economie verde Alexandra Ciulea, și Expert comunicare Ioana Balotă – urmează un plan riguros de cercetare, consultare și validare:
- Dezvoltarea unui chestionar de evaluare a competențelor verzi, aplicat participanților din grupul țintă al proiectului; Acțiune deja bifată, chestionarul poate fi accesat și completat online, aici
- Analiza curriculei universitare și a programelor de formare pentru adulți, în vederea identificării celor mai relevante competențe;
- Derularea a 5 focus grup-uri/ ateliere de lucru cu reprezentanți ai companiilor, formatori, specialiști în mediu, resurse umane și educație, pentru validarea rezultatelor; Primul Focus Grup va avea loc in regiunea de dezvoltare Regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, mai precis la Pitesti, in data de 23 iulie 2025, ora 10.00 la Hotel Ramada Pitești. Dacă doriți să ne vedem și să oferiți feedback dar nu reușiți fizic- va punem la dispoziție posibilitatea participării online, vom reveni cu un link ZOOM.
- Publicarea ghidului într-un format electronic și diseminarea acestuia pe canalele oficiale de comunicare (inclusiv pe platforma DigitalHR.ro , site-ul BestSmart.ro și prin rețelele partenere).
Vă invităm să completați chestionarul disponibil aici: https://forms.gle/a3kfhsjqWW67iguS6
Prin participarea dumneavoastră, contribuiți activ la dezvoltarea unui instrument esențial pentru viitorul forței de muncă din România!
Cui se adresează Ghidul?
- Angajatorilor care doresc să dezvolte intern competențe verzi și să contribuie la atingerea obiectivelor ESG (Environmental, Social and Governance);
- Instituțiilor de învățământ care pot folosi ghidul pentru a-și adapta curricula la realitățile economiei verzi;
- Furnizorilor de formare profesională care vor să creeze sau adapteze programe relevante;
- ONG-urilor și autorităților publice care promovează dezvoltarea durabilă;
- Persoanelor interesate să își dezvolte cariera în domenii prietenoase cu mediul.
Impact și bugete dedicate
Activitatea SA6.1 contribuie direct la atingerea unor obiective esențiale ale proiectului Next Digital HR, printre care:
- Dezvoltarea de competențe pentru economia verde (151.615,35 lei, 3,05% din buget);
- Promovarea digitalizării (46.615,35 lei, 0,94%);
- Respectarea principiului egalității de gen și a principiului nediscriminării, printr-o adresabilitate largă și incluzivă (46.615,35 lei fiecare, 0,94%).
De asemenea, întreaga activitate este corelată cu obiectivele de dezvoltare durabilă și susține utilizarea metodelor digitale de informare și colaborare – reducând consumul de resurse și creșterea accesibilității.
Prin activitatea SA6.1 din cadrul proiectului „Next Digital HR”, cod SMIS 308868, finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021–2027, cu sprijinul Uniunii Europene prin Fondul Social European Plus (FSE+), Best Smart Consulting contribuie activ la o schimbare profundă în modul în care gândim, învățăm și muncim într-o lume aflată în plină tranziție ecologică. Împreună putem identifica, adapta și aplica acele competențe care vor face diferența între stagnare și sustenabilitate.
Fiți parte din acest demers! Completarea chestionarului de evaluare durează doar câteva minute și poate avea un impact real asupra formării și ocupării în domenii verzi. https://forms.gle/a3kfhsjqWW67iguS6
📞 Pentru informații suplimentare, vă încurajăm să ne contactați la numărul de telefon 0 743 139 378 sau să ne scrieți la vanzari@bestsmart.ro. Echipa noastră vă stă cu plăcere la dispoziție!