Viitoarele fabrici inteligente

Auzim tot mai des acest termen de Industry 4.0 si ne intrebam  ce defineste. Primul gand ar putea fi ca reprezinta o versiune avansata a ceva de care nu suntem siguri inca. Sa fie noua  versiune a unui soft ­?  Stai putin, e ceva cu industrie aici dar asta presupune ca ar trebui sa mai fie inca cel putin trei versiuni anterioare. Dar unde sunt si ce reprezinta celelalte trei versiuni?

Am aflat ca revolutiile industriale de pana acum au fost trei la numar si anume:

– In anul 1784 - revolutia industriala bazata pe echipamente de productie mecanizate care erau actionate cu ajutorul apei sau aburului {1.0}

- In anul 1870 - revolutia industriala bazata pe productia de masa facilitata de diviziunea muncii si utilizarea energiei electrice {2.0}

- In anul 1969 - revolutia industriala bazata pe utilizarea electronicii si tehnicilor IT pentru automatizarea cat mai mult a productiei {3.0}

Si am inteles ca aceste revolutii reprezinta de fapt versiunile anterioare ale Industry 4.0, iar aceasta ultima denumire nu este decat sintetizarea, cat se poate de actuala, a ceea ce este deja in desfasurare ca cea de-a patra revolutie industriala, bazata pe folosirea sistemelor cyber – fizice.

Industry 4.0 este realizata prin punerea la dispozitie a tuturor informatiilor in timp real prin conectarea tuturor instantelor implicate in lantul de valori adaugate. Reprezinta posibilitatea de a conduce un flux optim de valori adaugate in orice moment.  Prin conectarea oamenilor, resurselor si sistemelor  se creeaza relatii dinamice, auto organizatorice,  conexiuni optimizate de valoare adaugata in timp real in cadrul companiei , utilizand criterii de optimizare precum costurile, disponibilitatea si utilizarea resurselor.

Industry 4.0 presupune:

  • Digitalizarea si integrarea atat pe verticala cat si pe orizontala a lanturilor de valorare adaugata
  • Digitalizarea produselor si serviciilor oferite
  • Introducerea de modele digitale de business inovative

Toate aceste trei fiind facilitate de conectare si colaborare precum  si de date si analiza computerizata sistematica a acestora ca si capabilitate de baza.

Din diverse surse se propaga ideea ca peste 20 de ani muncitorii vor fi inlocuiti de roboti. Auzim asta la stiri cand si cand, facandu-se referinta la diverse grupuri de cercetatori, care prezic acest lucru.  Toate aceste stiri ne lasa insa fara prea multe lamuriri concrete, care sa ne linisteasca referitor la rolul care ne va reveni peste cei doua zeci de ani. Oamenii ce vor face atunci?

Vestea buna este ca, in ciuda acestei digitalizari si automatizari pe scara larga, fabricile smart vor avea totusi nevoie de muncitori. Acestia insa vor avea noi atributiuni si vor primi mai mult ajutor, in sensul ca li se vor elimina cat mai multe din operatiile executate manual. Iar ca un exemplu instructiunile pentru repararea masinii vor putea fi puse la dispozitie de un panou digital de sticla cu date.

Deci sa primim cu bine si sa privim aceasta revolutie Industry 4.0 cu ochi buni. Dar ceea ce ar trebui sa facem mai degraba cu totii ar fi sa ne aplecam cu mai multa atentie asupra a ceea ce are de oferit pentru ca, vrem sau nu, catre asta ne indreptam. Si ar fi bine sa ne pregatim sa ne integram cerintelor acestei revolutii industriale, care nu este deloc asemanatoare cu trecatoarele modelele de telefoane smart, ci ne va conduce catre fabrici smart.

Iulia STANCIU – trainer Best Smart Consulting

No Comments Yet.

Leave a comment