Takt Time,  Lead Time si Cycle Time

A EVOLUA este verbul cheie ce defineste tot Universul. Industria, si in speta industria prelucratoare, nu face nota abstracta de la aceasta actiune. Acest verb a atras dupa sine dezvoltarea diferitelor modele, concepte si filosofii transformate in sisteme de management implementate in diferite companii din industria prelucratoare („Lean Manufacturing”; „Toyota Production System”; „Six Sigma” sau „Kaizen”).

Care sunt rezultatele implementarii acestor sisteme de management? Cei care le-au implementat spun ca au atins un nivel de eficienta marit.

Dar, implementarea inseamna si perseverenta si constanta in masurarea rezultatelor.

Nevoia de masurarea a rezultatului evolutiei a generat modele de indicatori de masurare a performantei: „Lead Time” , „Cycle Time” si „Takt Time”.

Pe baza acestor indicatori s-au dezvoltat dealungul timpului diverse teorii, ce au stat la baza unor modele de lucru puse in practica pentru calculul fazelor si a ciclurilor de productie, respectand trei cerinte fundamentale pentru satisfactia clientului (QCD =Quality, Cost and Delivery).

Lead Time”, inseamna intervalul total de timp scurs intr       e: intrarea ordinului de cumparare a clientului (comenzii) si receptia fizica a comenzii de catre client.

Aceasta definitie are semnificatie atat pentru clienti interni, cat si externi. Astfel, daca termenul global defineste intervalul scurs de la intrarea comenzii pana la receptia produsului finit, acelasi termen se poate folosi pentru definirea unor timpi intrafazici a unui produs din momentul intrarii in lucru la postul de lucru precedent si pana la intrarea in lucru la faza urmatoare in procesul de productie. In acelasi timp, acest termen poate fi interpretat ca si timp necesar pentru ca un reper sa treaca de la un post de lucru la urmatorul.

In publicatia: „Learning to see: Value Stream Mapping to add value and eliminate Muda” de Rother Mike, acelasi termen mai este numit si : „Production Lead Time”.

Un alt termen folosit pentru calcularea capacitatii interne a liniei de productie este „Takt Time”:

Una dintre desele erori ce se fac in momentul calcularii takt-time-ului este folosirea datelor statistice pe baza unor comenzi mai vechi ale clientilor. Aceste valori trebuie calculate in raport cu cantitatea exacta ceruta de client, si nu in raport cu intreaga cantitate produsa.

Variabilele ce influenteaza corectitudinea acestui calcul sunt: timpii de pregatire a materiei prime pentru a intra in fabricatie, timpii pentru set-up masinii/masinilor implicate in fluxul de productie, timpi incarcare programe, schimbari de scule, timpii interfazici pe acelasi post de lucru si intre faze consecutive, stocuri de material (buffer zone) dintre masini, etc. Prin metode ca SMED (Single-Minute Exchange of Dies) influenta acestor variabile se poate reduce semnificativ.  Chiar daca vorbim de un sistem de productie fara „aparate Lean” puse in practica, se presupune ca este un sistem mult prea invariabil sa suporte asumarea unor ipoteze simplificatoare cum ar fi: calcularea takt time folosind date statistice de marimi de loturi standard in loc de cantitate ceruta de client si timpi standard in loc de timp necesar de investit/cantitate ceruta de client.

Lead time” este o masurare a rezultatului: unitati cerute de client/perioada de timp, in timp ce „takt time” ajuta la calcului necesarului de timp pentru a produce o unitate, ceea ce poate fi interpretata ca fiind „rata de cerere din partea clientului (unitati/perioada de timp)”

Masurarea evolutiei cere lucruri „complicate”, introducerea un nou indicator: „cycle time”.

Cycle time poate fi definit ca fiind: timp de ciclu pe masini, adica intervalul dintre doua start-uri ale masinii; sau timpul de ciclu manual necesar unei operatii semiautomate realizate de catre un operator. Acest termen se foloseste pentru a balansa incarcarea masinilor, a fazelor de lucru sau a operatiilor manuale, luand in considerare marimea loturilor, putand astfel masura capacitatea teoretica disponibila.

Astfel, acest ultim termen se foloseste ca si unitate de masura pentru timpul scurs (minute, ore, etc), necesar pentru realizarea unei unitati.

Asadar, lead time si cycle time sunt in corelatie cu Work In Progress (WIP- productia neterminata) in intreg procesul:

Lead Time = Cycle Time * WIP

Sau:

Lead Time = WIP/Throughput

Cycle time-ul exprimat mai sus trebuie sa fie cel „real” - din proces, determinat de  zona de bottleneck (strangulari de flux). Cycle time-ul din pasii individuali nu pot fi folositi de sine statatori pentru a calcula Lead time-ul intregului proces, fara a cunoaste exact WIP.

Nemasurand evolutia acestor indicatori, nu vor exista date suficiente necesare unui proces de productie continuu si constant. Astfel, sistemele de productie moderne, necesita utilizarea in masurarea performantei a acestor indicatori.

Cheia este de a lucra prin intermediul unei intrebari ce trebuie sa fie constant pusa: "ce s-ar întâmplă dacă ...", astfel ai planuit ceea ce faci și ai de gand să faci pe viitor avand si o viziune asupra modului in care piesele de puzzle se interconecteaza  in Master Plan.

Acest plan este prima parte a conceptului Plan-Do-Check-Act.

Apoi, folosindu-le în lumea reală, puteți testa gandirea împotriva realității și imbunatati lucrurile in mod continuu, mai degrabă decât doar de a fi multumit că ai supraviețuit încă unei zile.

Aceasta este esenta cunoasterii Takt Time,  Lead Time si Cycle Time.

No Comments Yet.

Leave a comment