SSM in 3 cifre si o idee

De ce discutam despre SSM? Pentru ca implica RESPECT.

Ultima statistica referitoare la protectia muncii  (http://www.inspectiamuncii.ro/statistici-accidente-de-munca) indica o situatie alarmanta. Desi suntem in coada listei europene ca numar de accidente de munca din punct de vedere al gravitatii, suntem pe locul 2 la numarul de accidente mortale raportate la 100.000 de lucratori.  Si este posibil ca datele sa nu fie in totalitate corecte sau complete.

Va intrebati poate, de ce, la nivelul anului 2014, 83% din cauzele evenimentelor de munca din Romania sunt dependente de executant? Poate pentru ca locuim in tara in care “tot mortul e vinovat”? Poate pentru ca ar trebui sa cercetam, sa analizam mai in profunzime si sa ne oprim?

Si asta deaorece:

  1. SSM, HSE, EHS sau oricare ar fi acronimul utilizat este vazut in majoritatea companiilor ca un centru de cost, nu de profit.
  2. Avem impresia ca ne umplem birourile de certificari si ne sunt folositoare doar cand vine un audit, uitand in acelasi timp sa trasam alei pietonale in depozite, sa facem trotuare, sa ii intrebam pe colegii nostri inainte de a achizitiona un echipament de munca nou cum ar trebui sa fie acesta, astfel incat intreg procesul de productie in care este implicat, sa devina mai fluent si eficient etc.
  3. De cele mai multe ori nu comunicam asa cum trebuie in materie de securitate si sanatate in munca; semnam ca primarii periodic niste fise si dam bani pe evaluari stufoase si imposibil de utilizat.
  4. Atunci cand facem o cercetare de eveniment sau o situatie periculoasa, uitam sa intrebam macar cei 3 din cei 5 DE CE? Sau nu suntem capabili sa ne asumam raspunsul. Ne este mult mai simplu sa musamalizam.
  5. Pentru ca alegem sa promovam legi SSM gaunoase, ce se vor atotcuprinzatoare, dar care muta intreaga responsabilitate la nivelul investitorului/patronului/actionarului, fara prevederi clare/simple/usor de urmat.

Exista insa multe organizatii in care s-a facut trecerea de la a respecta litera legii/standardului la a RESPECTA OAMENI SI OMENIA. Organizatii in care, indiferent de sistemul FORMAL sau INFORMAL SSM implementat, oamenii se simt in siguranta, motivati si respectati.

Un sistem in care, mai mult decat a primi un bonus, oamenii pot spune daca scaunul pe care stau 8 ore este confortabil si pot cere sa le fie schimbat atunci cand au nevoie; in care, pe langa sarcina de munca de a face inca 100 de piese in urmatoarele 3 ore, strungarul primeste si intrebarea “Ai tot ce-ti trebuie? Poti?” Caci pentru el, un echipament de munca fiabil, o chinga corespunzatoare, un covoras anti-oboseala, o lumina si un subler bun sunt semne de respect.

Ultima statistica din Anglia ( http://www.hse.gov.uk/statistics/overall/hssh1415.pdf) ne arata ca peste 800 000 de oameni sufera din cauza imbolnavirilor de la vechiul loc de munca.

In Romania, nu face nimeni, inca, astfel de statistici.

As zice ca depinde de TINE, de ceea ce ALEGI sa faci in fiecare zi, ca forma de RESPECT pentru tine si pentru ceilalti sa fiti in siguranta.

Iti tin pumnii stransi sa reusesti si te astept la curs sa invatam metode prin care SSM-ul sa fie parte fireasca si importanta a vietii noastre la locul de munca.

 

Simona Frincu – trainer BEST SMART CONSULTING

No Comments Yet.

Leave a comment