Mentenanta romaneasca, intre reactiv si preventiv

Prosperitatea unei companii inseamna printre altele reducea costurilor, creșterea calitatii, folosirea tehnologiilor de ultima ora si a tehnicilor de mentenanta adecvate. Nimic nou sub soare! BNR prognozeaza ca in urmatorii 10 ani 90% din companiile romanesti vor falimenta. Sa fie chiar atat de negru viitorul companiilor romanesti? Unele companii de productie prezinta intr-adevar forme de oboseala, echipamentele se defecteaza, calitatea scade, siguranta in exploatare scade.

O statistica realizata în SUA de Massachusetts Institute of Technology (MIT), prezinta atractivitatea metodelor de mentenanta raportate la un indicator dinamic cost/Kw.

Nu este greu de observat ca mentenanta proactiva reprezinta alegerea oricarui CEO care a facut o simpla analiza a costurilor. De obicei, aceasta metoda este implementata imediat ce oamenii devin constienti de beneficiile ei. Mentenanta proactiva este prin urmare o solutie atractiva si cost-effective. Este totodata o cale eficienta de reducere a timpilor de interventie asupra utilajelor fata de timpul total de intretinere, prin marirea fiabilitatii echipamentelor si a timpului acestora de functionare corecta.
Dar pana la implementare mai sunt cativa pasi. Asta e marea provocare a managerului de mentenanta! Metoda mentenantei preventiva/predictiva a patruns in Romania prin firmele din industria automotive, petroliera si a tutunului. Companiile din aceste industrii care au implementat metoda mentenantei predictiva au combinat-o cu sisteme din Lean. Combinatia dintre mentenanta autonoma, 5S si Kaizen este varful aisbergului.
Premisa: starea unui utilaj poate fi monitorizata /masurata cu aparatura specifica, in timpul function`rii.  Astfel,  în orice moment se poate detecta un început de defectare. Mentenanta predictiva inseamna “Nu repara nicodata un utilaj care functioneaza, ci lasa-l sa lucreze dar supravegheaza permanent starea acestuia”.  Neajuns major: nu toate defectele sunt predictibile; putem avea defecte care apar brusc si fara cauze evidente.
Cine crede ca poate face mentenata superioara, fara soft de mentenanta adecvat-customizat si fara instruirea personalului se inseala amarnic.

Constituirea bazei de date simultan cu specializarea inginerilor dureaza circa 2 ani si abia ulterior putem vorbi de rezultate sau saving-uri finaciare. Sunt insa si vesti bune: soft-uri au devenit tot mai accesibile. Mentenanta predictiva presupune utilizarea unor aparate si metode specifice acestei metode.

Utilizarea aparatelor si a device-urilor de tip data-logger, tableta etc a devenit din ce în ce mai accesibila, si, in plus, acestea asigura si o eficienta maxima. Dar o aparatura performanta nu este suficienta daca personalul nu este instruit. In cele din urma, oricat de automatizat si performant ar fi procesul de productie, cele mai multe actiuni de mentenanta sunt duse la îndeplinire de catre oameni.

Pentru sistemele dinamice din cadrul utilajelor este foarte importanta masurarea vibratiilor De ce masuram vibratia? Pentru ca vibratia unui sistem dinamic caracterizeaza starea de functionare a unui utilaj dinamic. Analiza vibratiilor va ajuta în detectarea defectelor dinamice, a tolerantelor de executie ale subansamblelor, a jocurilor si a contactului direct intre partile aflate în miscare ale unui utilaj cat si in cazul efectelor fortelor care nu sunt in echilibru in piesele antrenate in miscari rotative sau alternante.
In cele mai multe dintre cazuri, vibratiile sunt nedorite, ele ducând la scurtarea dramatica a duratei de viata a utilajelor si la aparitia unor opriri accidentale, uneori catastrofale.
In general, se considera ca daca un utilaj nu vibreaza, el va functiona fara probleme, timp indelungat. In acelasi timp, un utilaj lasat sa functioneze cu vibratii importante are o durata de scurta de viata.
Fiecare componenta a unui utilaj produce o vibratie cu una sau mai multe frecvente specifice. Cunoscand componentele spectrale ale vibratiei globale sau compuse se poate determina la care dintre componentele ansamblului in miscare a aparut problema. Conform analizelor realizate de Massachusetts Institute of Technology (MIT) ,,vibratii reduse inseamna costuri reduse.“

Dar cum punem in practica acest deziderat? Desi lucrurile par destul de complicate putem ajunge acolo incepand cu pregatirea propriilor angajati si intelegand si acceptand diferentele dintre generatii!

EMIL DAN ARJOCAN - Trainer Best Smart Consulting

No Comments Yet.

Leave a comment