Industry 4.0, viitoarele joburi apartin robotilor

Este normal ca job-urile să progreseze şi să se adapteze uşor timpurilor, însă considerând faptul că ne aflam în pragul revoluţiei industriale 4.0, ne cuprind schimbări majore iar noi şi mai ales tinerii proaspeţi ieşiţi pe piaţa muncii, trebuie să se adapteze noilor cerinţe. Stephen Hawking ne spune ca “Inteligentă este abilitatea de a te adapta la schimbări.”

Nevoia schimbării cere şi reforma sistemelor de învăţământ & training. Pentru a putea fi bine pregătiţi pentru cerinţele viitorului, trebuie să ştim cum să pregătim angajatii. Vechile tehnici bazate pe multă teorie şi redactare redundantă a unor principii învechite nu mai fac faţă. Joburile care existau în trecut, în urma acestor metode de învăţământ & training în prezent şi mai ales pe viitor nu vor mai exista. Se estimează că o treime din locurile de muncă pentru absolvenţi de studii superioare din lume vor fi înlocuite de maşini şi programe software, iar 41% din activităţile muncitoresti actuale din Kuwait sunt susceptibile automatizării, precum 46% din Bahrain şi Arabia Saudită, 47% din Emiratele Arabe, 49% din Egipt, 50% din Maroc şi Turcia şi 52% din Qatar[1]. Îngrijorător este faptul că studii recente dezvăluie faptul că inovatia rezultă în rate mai mari de şomaj printre rândurile liderilor de afaceri.

In viitorul apropiat, domenii întregi urmează să dispară în curând si nu este de ignorat aspectul referitor la specializările spre care oamenii s-ar putea orienta pentru a profita de înlocuirea omului cu robotul. Pentru a începe, se poate observa că tehnologia preia controlul activităților care au caracter repetitiv și care, evident, duc lipsă de creativitate[2]. Ingineria este afectată acolo unde reducerea bruscă a numărului de angajați e direct proporțională cu automatizarea fabricilor. Considerând faptul că, calculatoarele domină lumea şi sunt capabile să construiască mașini cap-coadă, este evident de ce are loc reducerea angajaților de care am menţionat. Pe de altă parte, inginerul automatist, cel care se ocupă de tot ceea ce înseamnă sisteme automate, se va afla într-un loc exterm de oportun, devenind rolul principal în industrie.

Va exista o cerere puternică pentru profesioniștii care pot combina abilitățile digitale  cu obiectul tradițional de expertiză, cum ar fi inginerii digitali și mecanici; analiştii de date privind operaţiunile de afaceri, care îmbina profund cunoașterea industriei lor cu cele mai recente instrumente analitice pentru a îşi adapta rapid strategiile de afaceri. Va fi, de asemenea mai multă cerere pentru experții în interfața cu utilizatorii, care pot facilita o interacțiune om-mașină foarte eficientă.Transformarea anumitor medii de lucru şi limitele lor fizice - cum ar fi linii de producție mai sigure și mai inclusive a fabricilor avansate sau abilitatea de a lucra la distanță prin platforme de colaborare online - pot deschide, de asemenea, o gamă mai largă de cariere pentru femei.[3]

Un alt job care va avea de suferit, probabil cel mai mult, este cel de agent de turism. Conform studiilor, angajările din acest domeniu au scăzut cu aproape 15%, totul din cauza evoluției tehnologice. Noiile technologii şi platforme intuitive ajuta masele să îşi rezerve singure bilete de avion online. Este uşor, iar comsionul către agent este evitat. La fel şi rezervările cazărilor, datorită platformelor precum Booking, oamenii în ziua de astăzi îşi aleg singuri cazările, le pot modifica şi de multe ori evită şi taxele suplimentare ale anulărilor. Cei care au de beneficiat din plin de această schimbare technologica sunt binenteles, web developerii.

Este clar că revoluţia ne cuprinde şi doar cei pregătiţi vor supravieţuii. Şansa noastră este să fim cât mai informaţi, trainuiti şi conştienţi de faptul că ni se vor cere cu totul alte abilităţi. Creativitatea, flexibilitatea şi orientarea spre conectare sunt aliaţii noştri în această eră a globalizări iar armele cele mai puternice ne sunt chiar motivaţia proprie şi dorinţa de a ne schimba conform prototipului angajatului de viitor!

Denise Ionescu – BEST SMART CONSULTING

[1]   http://www3.weforum.org/docs/WEF_EGW_FOJ_MENA.pdf

[2] https://smartdreamers.ro/blog/automatizarea-ce-locuri-de-munca-vor-fi-afectate-si-care-vor-avea-de-castigat/

[3] Ibidem

 

No Comments Yet.

Leave a comment