A patra revolutie industriala catre o productie inteligenta si flexibila

In iunie 2013 firma de consultanta McKinsey publica un interviu cu directori ai companiei Bosch care analizeaza prezenta din ce in ce mai predominanta a Internetului Lucrurilor (Internet of Things) in productie si consecintele acestei schimbari produse de tehnologie, schimbari care promit sa declanseze o noua revolutie industriala. La Bosch, si in general in Germania, acest fenomen este denumit Industry 4.0 si a fost totodata una din temele principale ale Forumului Economic Mondial de la Davos din 2016. In prezent exista grupuri de lucru in care participa activ nu doar Germania dar si Franta si Japonia, grupuri care studiaza aplicarea acestui concept si impactul sau global.

Lean manufacturing, Agile manufacturing, Industry 4.0

Pentru companiile care adopta gandirea strategica lean, Industry 4.0 poate fi un pas accelerat de tehnologie si interconectare pentru a oferi maxim de valoare clientilor, cu minim de risipa si in cel mai scurt timp posibil. Nu in ultimul rand motorul acestei accelerari este acelasi: nevoia de profitabilitate si presiunea costurilor in crestere. Metodele Agile de dezvoltare de software, concentrate pe raspuns rapid la schimbari si dezvoltare continua a informatiei incep sa translateze spre lumea productiei industriale.

Principiul de baza al Industry 4.0 este acela ca prin conectarea masinilor, a produselor realizate de acestea si a sistemelor de lucru, companiile pot crea retele inteligente de-a lungul intregului lant de valoare, retele ce se pot controla intre ele, autonom.  Exemplele includ masini care previzioneaza defectiuni si declanseaza autonom procesele de mentenanta sau lanturi logistice auto-organizate care reactioneaza la schimbari neasteptate in productie.

 

Un pas inainte catre o productie mai eficienta si care economiseste mai multe resuse

Caracteristica productiei intr-un mediu industrial 4.0 este puternica individualizare a produselor (customization) in conditiile unei productii de masa extrem de flexibila.

Tehnologia necesara pentru aceasta autonomizare este imbunatatita prin introducerea metodelor de auto-optimizare, auto-configurare, auto-diagnoza, intelegere si suport inteligent din partea oamenilor care opereaza intr-o munca din ce in ce mai complexa. Industry 4.0 combina informatie de o calitate impecabila cu tehnologia de comunicare. Informatii complete, realtime ajuta companiile sa reactioneze rapid la disponibilitatea anumitor materii prime, de exemplu. Procesele de productie pot fi controlate in intreaga companie pentru a economisi resurse si energie.

Planul de supravietuire al companiei Bosch

In numarul din iunie2016 al MIT Journal este prezentata tranzitia la Industry 4.0 pe care o face compania Bosch. Pentru Bosch adoptarea acestui sistem cibernetic de conectare a devenit o strategie de supravietuire, o urgenta din a face un sistem deja eficient de productie unul mult mai autonomizat. Compania cu peste 375000 de angajati trebuie sa se schimbe intr-un model de productie conectat pentru a ramane competitiva. Costurile in crestere cu manopera si energia fac din ce in ce mai multe fabrici sa devina scumpe.

Deasupra fiecarui utilaj este un semnal luminos care arata statusul eficientei folosirii sale, iar largi monitoare afiseaza performanta curenta a productiei. Operatori cu tablete introduc date capturate de mai mult de 100 de senzori pe fiecare masina. Managerii urmaresc valorile actualizate la minut pentru orice, de la electricitate la aer comprimat. Pot analiza masini individuale, chiar componente individuale..orice este monitorizat. Monitoarele nu afiseaza doar numere si grafice dar si imagini usor de inteles vizual privind starea actuala a masinilor si a intregii fabrici.

 

Pana la sfarsitul acestui an Bosch si-a propus conectarea a 6000 de masini din 11 cele 250 de fabrici, cu date colectate la secunda, cu performanta zilnica a fiecarui echipament detaliata si analizata intr-un raport de 20 de pagini automat. Prin productia conectata s-a reusit o crestere cu 20% a productivitatii in ultimii trei ani. Pana in 2020 compania estimeaza ca prin tehnologii tip linii conectate de asamblare, mentenanta predictiva si masini cu un anumit grad de auto-constiinta sa castige aprox 2 miliarde USD. In spatele acestui efort extraordinar al companiei de a face fabricile mai lean, mai conectate si mai inteligente este un singur motiv, profitul.

 

Raluca Florea

No Comments Yet.

Leave a comment